Snabbare läsning på papper med bättre förståelse

Publicerat av produktivapelle den

Innan du läser det här, var försiktig, du läser långsammare och förstår mindre när du läser på en skärm jämfört med om du läser på papper.

För något år sedan fick jag upp ögonen för en lite udda bok, Läseboken av Tomas Dalström. Där fanns det samlat det som så många kanske redan känner på sig. Där påstår man att det finns forskning som visar att vi läser upp till 25 % snabbare på papper än på en skärm.

Korttidsminnet belastas mer när du läser på en skärm

När vi läser på en skärm tappar vi lättare bort oss i texten. Det gör att vi en stor del av tiden flyttar tillbaka blicken och försöker hitta var vi var någonstans. Korttidsminnet belastas mer än jämfört med om vi lätt kan följa med i texten och läsa med flyt. Resultatet blir att vi minns mindre och förstår helheten sämre. En av orsakerna till att vi lättare tappar bort oss i en text på skärm är att vi ofta måste scrolla för att komma vidare.

Många kan uppleva att man läser snabbt på skärm, det beror troligtvis på att vi oftare skumläser på skärmar för att snabbt hitta svar på en fråga. Om informationen vi söker ska ligga till grund för ett beslut kan det beslutet bli mindre bra om vi har missa helheten.

Ett test från verkligheten – 37 % snabbare läsning på papper

För att kontrollera det här verkligen stämmer läste jag en rapport på 8 sidor med 1809 ord. Resultatet blev

  • Skärm: 8 min och 15  sekunder (505 sekunder)
  • Papper: 5 min och 13 sekunder. (313 sekunder)

En tidsbesparing på 37%. Det ska noteras att jag först läste på skärm och sedan på papper. En viss igenkänningseffekt måste vi nog anta men det är ändå högst troligt att det går betydligt snabbare att läsa på papper. Förutom att det går snabbare så kan jag notera att läsa på papper är

  • bekvämare, mer vilsamt för ögon och kropp,
  • en känsla av att det är lättare att komma ihåg
  • möjligt att snabbt göra noteringar med en helt vanlig penna.

Jag kan inte låta bli att fundera på vilken effekt det får om vi i allt större utsträckning ska läsa på skärmar. Kan det finnas risker med att låta våra barn skriva allt på bärbara datorer och läsa all information på skärmar? Klassrummen borde åtminstone kompletteras med mycket papper och bra skrivare.

I dag finns det alltid en text i slutet av många e-post som uppmanar mottagaren att tänka efter innan man skriver ut meddelandet – tänk på miljön och på skogen står det. Den texten borde ersättas med

“Skriv gärna ut det här meddelandet om du vill läsa det snabbare och förstå det bättre.”

Det gäller för övrigt det här inlägget också.

Kategorier: JobbetUncategorized

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *