Mobil skärmtid, 44 timmar per månad- 528 timmar per år.

Publicerat av produktivapelle den

– Måste du sitta och titta på telefonen hela tiden?

En fråga som ställts till barn (och andra) i många hem de senaste åren. Men har jag analyserat mitt eget beteende? Hur mycket skärmtid har jag själv? För att få ett svar har jag under de senaste 9 månaderna samlat på mig data över hur mycket skärmtid jag har haft, hur många gånger per dag jag plockat upp telefonen och hur länge varje gång.

528 timmar skärmtid  och 17500 pickups per år – Är det normalt?

Är jag en normalanvändare?

Jag använder e-post i jobbet, kollar den på mobilen ibland. Jag använder sociala medier och gör inlägg då och då – gillar saker som andra lägger upp. Jag spelar inte Candy crush eller wordfued, jag har försökt men det är inget jag har fastnat för. För att hålla kontakt med andra så ringer jag i första hand – messar gör jag mest med  familjen och med grupper i dom föreningar jag är med i. Min egen snabbanalys är att jag använder telefonen för att kunna utföra mitt jobb och kommunicera. Men är det riktigt sant och vad innebär det i tid?

Jo under nio månader innebär det – 396 timmars skärmtid och att jag lyft på luren mer än 13ooo gånger!

Analys under 9 månader

Jag tror att det började med att jag googlade ”measure screentime” och hittade en app som hade funktionerna jag sökte. Det som var bra var att allt mättes automatiskt i bakgrunden. Och som dom säger på TV – vi har ett resultat!
Mätningen har skett under nio månader från den 1 juli 2017 till den 31 mars 2018. Här är några resultat.

  • 44 timmar per månad – 26 % av en heltidstjänst.

  • 86 minuter per dag – 9 % av min vakna tid.

  • 48 pickups per dag – var 20:e minut!

Så här presenteras det i appen. För varje dag går det att se när, var och hur länge man använt telefonen. Analysen har dock krävt en hel del handpåläggning i Excel.

 

Skärmtid telefon

23684 minuter – 396 timmar – 44 timmar per månad – (528 timmar per år)

Högsta medelvärdet per dag har fredagar (106 min) , lägsta torsdagar (77 min).

Pickups telefon

13122 stycken – 48 stycken per dag – (17496 per år)

Flest pickups per dag har fredagar (57 st), lägst har söndagar (42 st) – Söndagar har dock längst pickuptid av alla dagar.

Vad har jag gjort för att minska tiden?

Lämnat telefonen
När jag går på stan eller far och handlar. Eller varför inte när jag gått på ett möte. Att inte ta upp telefonen kräver ett aktivt beslut. Aktiviteten att ta beslut belastar arbetsminnet. Ett belastat arbetsminne försämrar fokus och förmåga att komma ihåg. Enbart närheten gör alltså att fokus och effektiviteten sjunker.

Slagit av alla aviseringar – röda pluppar och plingar
Dom röda plupparna som kommer upp på alla appar – och alla pling, dom har jag slagit av. Det går till och med att slå av plupparna på appstore! Att det gav en sån bra effekt talar för sig själv vilken påverkan dom har mitt fokus.

Ring, ring – slå en signal!
Jag har börjat använda telefonappen oftare, ni vet den där gröna med en telefonlur på. Budskap och besked får man snabbast genom att prata med varandra. Det är svårt att ha en konstruktiv snabb dialog via mess (oreda på engelska, borde tala för sig själv). Det är alldeles för lätt att glida över till andra appar och börja surfa i dom istället.

Resultatet – genom dom här 3 enkla åtgärderna har min skärmtid minskat med 35 % under februari och mars jämfört med de föregående sju månaderna. Motsvarande minskning för antal pickups är 25 %.
Reducerad skärmtid per år – 184 timmar – 4,5 arbetsvecka – mer än en månads arbete!!! Reducerat antal pickups – 4400 stycken per år!

Var kommer den extra tiden ifrån?

Innan våra multitelefoner gjorde sitt intåg så hade jag inte 44 timmar över varje månad, än mindre 528 timmar per år. Min hypotes, mitt antagande, är att det är den tid som vi förut använde för reflektion vid lediga stunder, på bussen, på en promenad, i kön eller i pauserna på gymmet har vi fyllt med ett konstant flöde av nya intryck – som många gånger inte är våra egna. När tiden för personlig reflektion minskar sjunker känslan av kontroll. En minskad känsla av kontroll kan leda till en ökad känsla av oro, något som kan vara en av orsakerna till ökade diagnoser av “psykisk ohälsa”. Tiden finns – bestäm vad du vill använda den till.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *