Effektiv som en fisk eller en manet?

Publicerat av produktivapelle den

Maneter är lika duktiga som fiskar på att fånga sina byten och på att omvandla födan till tillväxt och reproduktion, detta enligt José Luis Acuña, en av forskarna bakom studien. Enligt artikeln i forskning och framsteg nämns att fisken är överlägsen som jägare, men också att det krävs energi för att jaga. Maneten däremot simmar bara lugnt omkring och låter plankton fastna på tentaklerna. På det sättet förbrukar maneten minimalt med energi för att fånga föda, maneten tar det helt enkelt lugnt. Deras fångstmetod är inte beroende av snabbhet och dom kan därför hushålla bättre med sin energi.

Maneten består till stor del av vatten och därför krävs mindre näring för att bygga upp den jämfört med en fisk. Det betyder att maneten kan växa sig tio gånger större än en fisk på samma mängd näring. 

  • Hur ska jag dra nytta av den här informationen i mitt dagliga arbete?

Det första jag konstaterar är att jag måste ha tentakler som maneten, mitt nätverk av kollegor och vänner. Genom att ha kontroll över mitt nätverk och en ambition att hela tiden utöka det blir det lättare att lösa problem och hitta svar på frågor som dyker upp. Desto större nätverk, det vill säga desto fler tentakler, desto bättre förmåga att lösa uppgifter!

Det andra jag ser är att jag i vissa fall måste vara bra på att jaga. Ibland går det inte att ligga och vänta utan en uppgift lösas fort. För att lyckas gäller det att vara strömlinjeformad som fisken, smidig, snabb och bra på navigera. Det gäller både administrativt, men också i sociala sammanhang.

I verkliga livet kommer det inte att fungera att enbart vara det ena eller det andra. För att vara så produktiv som möjligt så måste jag i varje situation värdera om jag ska jaga eller ta det lugnt. Vare en manet eller en strömlinjeformad fisk. På det sättet används min energi på bästa sätt.

 

 

Kategorier: Uncategorized

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *